Uitneembare beugel

Tijdens het behandelen van de eerste fase maken we gebruik van uitneembare apparatuur.

Een uitneembare beugel, ook wel losse beugel genoemd, is natuurlijk in het begin wat onwennig in de mond.We bouwen het daarom langzaam op. Vooral praten en slikken voelt raaren je kunt gaan slissen. Dit gaat over als je goed gaat oefenen met je beugel. Lekker veel praten dus en gewoon gaan slikken!

Er zijn een paar momenten op een dag dat je de beugel niet in mag hebben, dit is tijdens:

*     het eten
*     het tanden poetsen
*     het sporten (schoolgym, zwemmen, trampoline springen, voetballen, paardrijden enz.)

De beugel haal je er uit bij de daarvoor bestemde haakjes achter bij je kiezen. Je maakt hem droog met een papieren doekje en stopt hem altijd in je beugelbakje. Je mag de beugel niet zomaar ergens neerleggen, dan heb je grote kans dat de beugel stuk gaat.

Wanneer je de beugel weer in wil zetten, haal je hem uit je doosje, spoel je hem af onder de kraan en zet je de beugel weer nat in je mond. Het indoen moet altijd met je vingers. Als je de beugel in de mond ‘bijt’, dan gaat deze stuk.

Maak elke dag je beugel schoon met afwasmiddel en een aparte tandenborstel. Spoel de beugel daarna goed af. Gebruik geen tandpasta, schuurmiddel en bruistabletten voor het schoonmaken van de beugel. Je maakt hiermee de beugel dof en ruw waardoor hij juist sneller vies wordt. Als er veel tandsteen op de beugel zit mag je de beugel in een bakje met verdunt natuurazijn leggen.

http://www.youtube.com/watch?v=xOcVMa-hr7MActivator
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=5cM61a3nubk&NR=1headgear

Buitenbeugel

Een buitenbeugel wordt ook vaak aangeduid als buitenboordbeugel of buitenboordmotor. De officiële naam voor deze beugel is headgear. Meestal bestaat de buitenbeugel uit twee metalen bogen, één in de mond en één buiten om je gezicht. Van de binnenboog moeten de uitenden in kleine buisjes worden geschoven, die aan ringetjes om de kiezen of aan een beugel in de mond vast zitten. Deze binnenboog zit met een metalen verbindingsgedeelte aan de buitenboog vast. Hieraan kan een band in de nek (nekbeugel) of een petje op het hoofd (petjesbeugel) worden vastgemaakt.

Een buitenbeugel wordt vaak met een activator of vaste beugel gecombineerd. Je kunt deze beugel zelf in de mond zetten of deze er weer uit halen.

Tijdens een een orthodontische behandeling is het regelmatig nodig verschillende soorten beugels gelijktijdig of direct na elkaar te gebruiken.Je kunt daarbij meestal niet kiezen: de keuze voor de beugel die moet worden gebruikt hangt vooral af van het doel dat ermee bereikt moet worden.

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=5cM61a3nubk&NR=1headgear